کارخانه نوآوری رسانه راهکار ۲۱ آبان میزان بازیگران و فعالان اکوسیستم زیرساخت دیجیتال کشور است تا بستری برای تبادل اطلاعات در این حوزه فراهم کند. راه پرداخت به بهانه برگزاری رویداد زیرساخت دیجیتال با مسعود مقیمی، مدیرعامل داروگ کلاد در خصوص چالشهای اساسی این حوزه در هلدینگها و شرکتهای زیرمجموعه آنها گفتوگو کرده است.
او با اشاره به این که شرکتهای هلدینگ معمولاً از یک یا تعداد کمی شرکت بزرگ و تعدادی شرکت کوچک و متوسط تشکیل میشوند، بیان کرد: «وقتی یک هلدینگ اقدام به سرمایهگذاری روی یک فرصت جدید، در قالب شرکت جدید، میکند، در سالهای ابتدایی تشکیل آن، از محل رسوب ارزش مالی و اعتباری شرکتهای بزرگتر مجموعه از شرکتهای نوپا حمایت میکند.»
شرکتهای نوپای نسل جدید که به استارتاپها مشهور هستند، به دلایل مختلف شکست میخورند. بهعنوانمثال، به طور متوسط، حدود هفتاد درصد از شرکتهای استارتاپی امکان بازگشت سرمایه اولیه خود را ندارند. بر اساس آمارها، تنها ۱۰ درصد از سرمایهگذاریهای انجام شده، منجر به موفقیت قابلتوجه یک شرکت استارتاپی میشود.
تفاوت شرکتهای کوچک و بزرگ در هلدینگها
مدیرعامل داروگ کلاد اظهار کرد: «ریسک بالای سرمایهگذاری روی فرصتهای جدید باعث میشود هلدینگها در سالهای ابتدایی تشکیل شرکتهای جدید سیاستهای مالی انقباضی اتخاذ کنند. از سوی دیگر متمرکز بودن برای شرکتهای کوچکتر نسبت به شرکتهای قدیمیتر یا بهاصطلاح جاافتاده از اهمیت و نقش بالاتری برخوردار است.»
مقیمی افزود: «در شرکتهای جاافتاده، بسیاری از تصمیمات بهصورت فرایندهای تکرارپذیر و تفویض اختیار و بهمرورزمان به بدنه سازمان واگذار شدهاند. درحالیکه در شرکتهای نوپا، تمام تصمیمات مهم باید در لایه مدیریت ارشد متمرکز شوند و بهمرور و در صورت رشد و موفقیت شرکت، تفویض اختیار و اخذ تصمیمات مهم، به بدنه تزریق میشود. این امر اهمیت تمرکز در رشد کسبوکارهای کوچکتر را در لایه مدیریتی افزایش میدهد.»
او بهترین سیاست برای حفظ تمرکز در شرکتهای کوچکتر و نوظهور را تمرکز روی اصلیترین تسهیلگران ضروری کسبوکار مانند پلتفرمهای نرمافزاری کسبوکار، بازار هدف و کسب سهم بازار دانست و گفت: «شرکتهای استارتاپی باید از صرف انرژی در بخشهایی که ضرورت ندارد، بپرهیزند.»
هزینه تمام شده زیرساخت دیجیتال در بانکها
مدیرعامل داروگ کلاد عنوان کرد: «شرکتهای بزرگتر عضو هلدینگ معمولاً عمر بیشتری دارند، بنابراین به دلیل حساسیتهای خاص در بخش زیرساخت دیجیتال، به سمت ساختارهای بروکراتیک و پرهزینه سوق داده میشوند. بهعنوانمثال در بانکها، به دلیل حساسیتهای بالای سرویسها و دیتاهای بانکی، هزینه تمام شده زیرساخت دیجیتال، بسیار بالا است.»
او افزود: «علاوه بر این، ساختار و فرایندهای زیرساخت دیجیتال در یک بانک ماهیت بروکراتیک دارد. این در حالی است که شرکتهای نوپای زیرمجموعه همان هلدینگ، تمایل به کاهش هزینه در بخش زیرساخت دیجیتال و فاصلهگرفتن از ساختارهای بروکراتیک دارند تا بتوانند انعطافپذیری بالایی در اتخاذ تصمیمات سریع و تغییر مسیرهای لازم در مسیر رشد در اختیار داشته باشند.»
چالش زیرساخت دیجیتال در هلدینگها
مقیمی بر این باور است که شرکتهای استارتاپی، تمایل به استفاده از تکنولوژیهای نوظهور و مبتنی بر نرمافزار دارند. او در این باره گفت: «این فناوریها اساساً با تجهیزات زیرساختی شرکتهای مادر، تفاوت دارند. مدیریت هزینه و ریسک این دو مجموعه کاملاً متفاوت است و به اتخاذ سیاستهای استراتژیک مجزایی نیاز دارد.»
به گفته مدیرعامل داروگ کلاد، شرکتهای بزرگ هلدینگها در حوزه زیرساخت دیجیتال نسبت به شرکتهای کوچک سیاستها و استراتژیهای متفاوتی را میطلبند. در سالهای اخیر، زیرساخت دیجیتال در هلدینگها به یک چالش مهم بدل شده است. راهکارهای مختلفی برای حل این مسئله درنظر گرفته شده که بسیاری از آنها، از جنبههای مختلف مانند استراتژی خواب پول و مدیریت ریسک، کارایی لازم را نداشتهاند.
او خاطرنشان کرد: «نیازسنجی عمیق و بررسی تجارب جهانی موفق در اینگونه شرایط، نشان میدهد که هلدینگها به دو پاسخ کاملاً مجزا برای شرکتهای بزرگ و کوچک زیر مجموعه خود نیاز دارند. بدین ترتیب هر کدام از شرکتهای زیر مجموعه، پاسخ دغدغههای خود را در راهکار مختص به خود دارد.»
مقیمی تأکید کرد که ایجاد یک ساختار یکپارچه یا ایجاد ساختارهایی متشکل از جزیرههای مجزا، کارایی لازم را برای هلدینگها نخواهد داشت.
علاقهمندان به حضور در رویداد زیرساخت دیجیتال میتوانند برای خرید بلیت و کسب اطلاعات بیشتر به وبسایت رسمی رویداد مراجعه کنند و از فرصتهای ویژهای که برای این گردهمایی تدارک دیده شده است، بهرهمند شوند.
ثبت دیدگاه